top of page

ons 05 apr.

|

Klustret Ekskäret

Konsten att skapa en ömsesidig dialog

Denna Workshop handlar om en typ av dialogträning som baseras på att du får en direkt ”feedback” på ditt sätt att ge respons. Metoden är enkel: Vi pratar helt enkelt om hur vi pratar!

Konsten att skapa en ömsesidig dialog
Konsten att skapa en ömsesidig dialog

Tid & plats

05 apr. 2023 18:00 – 20:30

Klustret Ekskäret, Odengatan 81, 113 22 Stockholm, Sverige

Om eventet

Teorin bakom metoden är ganska enkel: Det är lättare för dig att släppa tankar och känslor fria när du kan ha distans till din spontanitet i en styrd träningssituation.  

Anmälan: https://konsten-att-skapa-en-msesidig-dialog.confetti.events/

Som kommunikatör är du bra på att ge respons. Just därför är du antagligen intresserad av att bli ännu bättre.  En direkt och förklarande respons på ditt sätt att reagera kan ge dig en insikt om vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt i ditt sätt att skapa en dynamisk dialog. I den föreslagna träningen kan du få en ökad förståelse för hur ditt sätt att uttrycka dig påverkar dina medmänniskor.  

Övningar i ”andra ordningens feedback” sker parvis under 7 minuter Kursledaren föreslår ett tema som startpunkt för en dialog. T ex: Vad jag hoppas kunna lära mig av dig. Observera att det du säger inom ramen för detta tema är mindre viktigt än att du kan ge en konstruktiv respons till din dialogpartner och din dialogpartner skall kunna ge dig en konstruktiv respons tillbaka. Temat är endast ett sätt att få igång en dialog om hur ni pratar just här och nu i denna situation. Temat behövs för att ni skall kunna ha en startpunkt till att kunna prata om hur ni pratar. Allt handlar om att värdera kvalitén på den respons du får i dialogen och därigenom hjälpa din dialogpartner att kunna ge dig en så bra respons som möjligt. Efter omkring 7 minuter byter kursledaren samtalen och vi har en kortare uppsamlingsdiskussion kring vad som hände i samtalen innan du byter samtalspartner för ett nytt 7-minuterspass.  

Förväntade resultat 

  1. Deltagarna blir effektivare i att initiera motiverande samtal 
  2. Deltagarna lär känna varandra och sig själva när de samverkar kring en svår uppgift. (En bieffekt är att klustermedlemmar får en förståelse för vilken kompetens som finns i klustret)  

Exempel på repliker som skulle kunna förekomma i dialogen 

Det finns många olika sätt att ge en bra respons på den respons man får. Följande exempel skulle kunna vara stödjande om de sägs på rätt sätt i rätt ögonblick men dåliga om de sägs på fel plats eller vid fel tidpunkt. 

  • Nu tror jag att jag förstår dig. Stämmer det att … 
  • Du är väldigt självgående! Vill du veta vad jag tror om det hela? 
  • Jag är så glad att du lät mig prata ostört i början för jag vill inte ha några frågor innan jag har sagt något viktigt. 
  • Varför sa du inte vad du tyckte? Du gjorde mig lite osäker.  
  • Du är så snabb med dina: ”Vad tror du om det jag just sade?”, ”Vad tycker du”? Jag uppskattar sådana snabba kommentarer som inkluderar mig i samtalet.

Dela detta evenemang

bottom of page